San Diego Real Estate Guidance

Want to Move but Don't Want to Lose Your Low Property Taxes? A San Diego Proposition 19 Guide

Age 55 or older and planning a San Diego move? Learn how Proposition 19 tax transfers work, with value examples, timing rules, and filing steps.

By Frederick Blum, Blum Realty Group

You may be ready for a home with fewer stairs, less yard work, or more room for family. But if you have owned your San Diego home for a long time, one question can stop the conversation: what happens to the property-tax bill?

Check before you decide that moving is too expensive. Proposition 19 can let an eligible homeowner age 55 or older carry a qualifying California home’s assessed value over to a replacement primary residence anywhere in California. You do not necessarily have to start over with an assessment based on the new home’s full market value.

The benefit has been available since April 1, 2021. What it means in practice is that a home that fits your life better may be more affordable than you assumed. The California State Board of Equalization’s Proposition 19 overview explains the statewide rules.

What You Can Take With You

The figure you can transfer is generally your home’s factored base year value: the property tax assessment on the books, including the annual adjustments that have been applied to it. It is not your mortgage balance, not the price you expect to sell for, and not necessarily the figure from a temporary reduction in assessed value.

If you bought decades ago, that assessment can be far below today’s market value. Proposition 19 may let the eligible assessment move with you, with an amount added if the replacement home costs more than the value threshold that applies.

The San Diego County Assessor’s senior-transfer guidance makes an important point: carrying over the assessment does not guarantee the same tax bill. The replacement home’s tax rate and other charges can be different.

Who Qualifies for the Age-55 Transfer?

For the age-based benefit, the claimant must be at least 55 when the original home is sold. Both the original home and the replacement must meet the principal-residence requirements, and the replacement must be in California. Having owned an investment property for many years does not make it eligible.

The original home must be sold, and the replacement must be bought, or its construction finished, within two years before or after that sale. A qualifying claimant can use the age-or-disability transfer up to three times. These requirements are set out in Revenue and Taxation Code section 69.6.

Severely and permanently disabled homeowners and certain disaster victims have their own separate paths to eligibility. Ask the Assessor which one applies before you assume you have to wait until 55. Before you set up a sale, also get an individual review if the property is held in a trust, you own only part of it, it has more than one unit, or who lives there has changed recently.

A San Diego Example: Moving Without a Full Reassessment

Take a hypothetical homeowner with a $300,000 transferable assessment whose current home is worth $1.2 million on the market. The owner buys a $1 million replacement primary residence and qualifies for the transfer.

If the Assessor approves those values and nothing else changes in between, the replacement’s assessment can stay at $300,000 instead of becoming $1 million.

  • At California’s 1% base property-tax levy, a $1 million assessment comes to $10,000 a year.
  • At the same 1%, a $300,000 assessment comes to $3,000 a year.
  • The difference in this example is $7,000 a year, or about $583 a month.

Those figures show only the base levy. They are not a complete tax bill, an Assessor’s quote or a promise of savings. They leave out exemptions, voter-approved debt, parcel charges and later changes. But they show why this question belongs at the start of a move, not after you have ruled one out.

Buying a More Expensive Home Does Not Automatically Disqualify You

This is not just for downsizing. You may want a smaller single-level home in a more expensive area, or a home closer to family that costs more than the house you have now.

The value comparison depends on when you buy or finish building the replacement:

  • Before the original home sells: the equal-or-lesser-value threshold is 100% of the original home’s qualifying market value.
  • Within the first year after the sale: the threshold is 105%.
  • Within the second year after the sale: the threshold is 110%.

If the replacement costs more than the threshold that applies, the amount over it is added to the transferred assessment. The BOE’s implementation guidance explains that the 105% and 110% adjustments apply to this calculation, not only to whether a home qualifies.

Using the same $300,000 assessment and $1.2 million original value, suppose the replacement costs $1.4 million. If it is bought before the original sells, the assessment in this example becomes $500,000: $300,000 plus the $200,000 difference. If it is bought after the sale, within the first year and in the same calendar year, the 105% threshold is $1.26 million. The assessment in this example becomes $440,000: $300,000 plus $140,000.

These examples assume the prices equal the Assessor’s market values and that no inflation adjustments come into play in between. The Assessor calculates the real transfer. Waiting only to reach a higher threshold can mean rent, storage, another move or a different purchase price, so let the tax math inform your timing without letting it dictate it.

Do Not Confuse the Two-Year Window With the Filing Deadline

The two-year rule is about the sale and the purchase or construction of the replacement. The deadline to file the claim is different: generally three years from buying the replacement or finishing its construction, to get the full relief available.

Under the BOE’s detailed transfer guidance, a qualifying late claim can get relief going forward, starting with the lien date of the assessment year in which it is filed, but not refunds for all the earlier years. So missing the usual filing period is not something to brush off as paperwork.

For an age-based transfer, file form BOE-19-B with the Assessor in the county where the replacement home is. San Diego’s current claim form and instructions spell out what you need to show about the property, who lives there, your age and the supporting records. Keep copies and proof that you filed, and follow up until you get a decision.

If you buy first, the transferred value does not kick in until the original home sells. Plan for the tax bills in between and ask how any later correction will be handled. Do not assume that escrow, the lender or a pending application has taken care of the assessment.

Compare the Whole Cost of the Next Home

A lower assessment can make a real difference without making every move a sound one. Look at the mortgage payment, the insurance quote, HOA dues, maintenance and the cash you will have left after both closings.

Check the exact replacement parcel for Mello-Roos and other special assessments. The County’s Mello-Roos lookup instructions show how to find the district and the charges. Being in the same city does not mean the same charges apply.

A condo, for example, may cut your exterior maintenance but add HOA dues and other association costs. A detached home may have no dues but need a bigger repair reserve. Our San Diego home carrying-cost guide helps you lay out that comparison.

Also keep property tax separate from income tax. Proposition 19 does not by itself wipe out taxable gain on a home sale. Go over the IRS home-sale exclusion rules with your tax adviser before you count all of your expected sale proceeds as available for the next purchase.

Before You List, Put the Sale and Purchase on One Plan

Start with your current tax bill, the Assessor’s factored base year value, a realistic sale-price range and the kind of home you would really move into. Then decide who will confirm your eligibility and calculate the expected transfer.

I would want the plan to answer four practical questions:

  • What should you reasonably net after the sale, the mortgage payoff and the selling costs?
  • Can you buy before selling, or will the next purchase depend on those proceeds?
  • What would each serious replacement home cost each month, including its own taxes and insurance?
  • Who is keeping track of the sale, purchase, occupancy and claim dates?

Blum Realty Group can help with the home search and the sale strategy; the Assessor decides the property tax treatment.

Frequently Asked Questions

Do I have to buy a cheaper home?

No. An eligible replacement can cost more. The amount above the value threshold that applies is added to the transferred assessment.

Can I move out of San Diego County?

Yes. The replacement can be anywhere in California. The benefit does not carry a California assessment to a home in another state.

Can I keep my current house as a rental and transfer its assessment?

Not if you keep it instead of selling it. Selling the original home is a required part of this transfer.

Is this the same rule that applies when children inherit a home?

No. The inheritance rules have different requirements. See our Proposition 19 inherited home guide for that separate situation.

A Better-Fitting Home May Be Within Reach

A low tax assessment should be part of the decision, not an automatic reason to stay in a house that no longer works for you. The next step is to compare real replacement homes against a realistic sale plan and a tax calculation the Assessor has confirmed.

This article provides general real estate information, not individual tax or legal advice. Confirm eligibility, values, deadlines, and filing requirements with the relevant County Assessor and your tax adviser before relying on a transfer.